Η Βιωσιμότητα και η Ανταγωνιστικότητα είναι στενά συνδεδεμένες υπογραμμίζουν επικεφαλής επιχειρήσεων


«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σήμερα κτίζεται μέσα από τη βιωσιμότητα»
                                                                                                                              
Κίνα, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Σε μία υψηλού επιπέδου συνάντηση των επικεφαλής κορυφαίων επιχειρήσεων, που διοργάνωσε ο διεθνής μη-κερδοσκοπικός οργανισμός WorldEconomicForum στην πόλη Tianjin της Κίνας, η σχέση βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας αποτέλεσε το βασικό θέμα σε μια από τις κύριες συνεδρίες, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ‘εαρινού Νταβός’.
 
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι σήμερα η βιωσιμότητα είναι κάτι πολύ παραπάνω από τη μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου. «Οφείλουμε να κάνουμε τη βιωσιμότητα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας δουλειάς και όχι ένα απλό συμπλήρωμα αυτής, η δε υποστήριξή της από την πλευρά των CEOs θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ορατή σε όλους» σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του γερμανικού λιανεμπορικού ομίλου METRO κ. Eckhard Cordes. «Βιωσιμότητα και  ανταγωνιστικότητα είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα» αναγνώρισε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Klaus Kleinfeld, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικάνικου παραγωγού αλουμινίου Alcoa, προσθέτοντας ότι «όταν κάνουμε κάτι, αυτό πρέπει να το κάνουμε με βιώσιμο τρόπο. Η επιχείρηση όταν έχει τις σωστές αρχές και αξίες μπορεί να  προσελκύει πελάτες και εργαζόμενους σ΄ αυτήν», υπογράμμισε ο κ. Kleinfeld.
 
«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σήμερα κτίζεται μέσα από τη βιωσιμότητα» τόνισε ο Dov Seidman με εμπειρία συμβουλευτικής, ο οποίος επισήμανε ακόμη ότι για τις επιχειρήσεις το μέγεθος πλέον δεν είναι αυτό που μετράει, ενώ η τιμή είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες επιλογής. Η βιωσιμότητα δεν έχει να κάνει με το πόσο κοστίζει κάτι αλλά με το πώς δημιουργείς βιώσιμες σχέσεις με τους εργαζομένους, τους πελάτες, τους προμηθευτές.
 
«Η πρόκληση για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι να μεταφράσουν τις δεσμεύσεις βιωσιμότητας σε εταιρική πρακτική: Από μια εταιρική διαχείριση βασισμένη σε πολιτικές καρότου και μαστίγιου, να περάσουμε στην ενσωμάτωση των αξιών της βιώσιμης ανάπτυξης στην κουλτούρα τους», σημείωσε στη δική του παρέμβαση ο Mark Foster, Group Chief Executive, Global Markets & Management Consulting της Accenture στο Ηνωμένο βασίλειο. Και καταλήγοντας τόνισε ότι «το κτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και όλων των stakeholders είναι το βαθύτερο νόημα του σημερινού μάνατζμεντ».
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το link:
http://www.weforum.org/en/media/Latest%20News%20Releases/NR_AMNC10_Green