Διαδικτυακή εκδήλωση του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για τις επιπτώσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών για το κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και την απασχόληση

Με κεντρικό μήνυμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με όρους προάσπισης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022  η ψηφιακή εκδήλωση του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με τίτλο: «Κλιματικοί στόχοι και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 έχει τη στήριξη των επιχειρήσεων και ότι ζητούμενο παραμένει το ρυθμιστικό πλαίσιο να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές. 
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ευρήματα σχετικής μελέτης του ΙΟΒΕ από τον Καθηγητή Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή και τον κ. Γιώργο Μανιάτη, Υπεύθυνο Κλαδικών Μελετών του ΙΟΒΕ. Επίσης, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημοσίας Υγείας και Τροφίμων (ENVI), που συμμετέχουν στη διαβούλευση της Ε.Ε. επί της δέσμης μέτρων «Fit for 55», με την οποία η Ε.Ε. φιλοδοξεί να πετύχει τους νέους κλιματικούς στόχους. 
 
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι:
 
Γιώργος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας  Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Μαρία Σπυράκη, Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημοσίας Υγείας και Τροφίμων (ENVI), Μέλος Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και Συμπρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Intergroup για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής Περιβάλλοντος, Δημοσίας Υγείας και Τροφίμων
Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ανδρέας Σιάμισιης, Πρόεδρος, Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
 
Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Χρύσα Λιάγγου, Δημοσιογράφος.
 
Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης επισημαίνοντας ότι «Η έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί να υπάρχει ισορροπία και ρεαλισμός στις πολιτικές που ακολουθούνται από την Ευρώπη.  Είναι σαφές ότι η προτεραιότητα καθορίζεται από την κλιματική αλλαγή, αλλά η μη σωστά μελετημένη και εφαρμοσμένη πολιτική, θα οδηγήσει όχι μόνο σε μεταφορά της βιομηχανικής βάσης και οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες εκτός ΕΕ, αλλά πολύ πιθανόν και σε ταυτόχρονη αύξηση των εκπομπών ρύπων για το ίδιο προϊόν σε παγκόσμια κλίμακα».
 
  • Δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου 
  • Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
  • Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης
  • Παρακολουθήστε εδώ το recap video
  • Δείτε εδώ το σχετικό Special Report με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα και κλιματική μετάβαση: Δυο αλληλένδετοι στόχοι για την Ευρώπη»
  • Δείτε  εδώ την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο «Επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το Κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία»
  • Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της μελέτης 
  • Δείτε τη σύνοψη της μελέτης στα αγγλικά: «The impact of the revised European climate policy on the Greek industry and economy»