Παρέμβαση του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ και Προέδρου του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ευθυμίου Ο. Βιδάλη στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, 15 Φεβρουαρίου 2011

Τη σημασία της Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με νέες αντιλήψεις, οριοθετημένου από νέους θεσμούς και διαδικασίες, τόνισε στην παρέμβασή του προς τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στον κύκλο «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη  κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, σημειώνοντας, παράλληλα, την ανάγκη προσδιορισμού ενός νέου ρόλου, τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα, που σήμερα καλούνται να προσαρμόσουν και να εξυγιάνουν την αντίληψη και την όλη λειτουργία τους.

Αναδεικνύοντας τη θέση του ΣΕΒ, ότι ανάπτυξη και περιβάλλον δεν είναι και δεν πρέπει να είναι στόχοι αντιτιθέμενοι, αλλά στόχοι που οφείλουν να εναρμονίζονται ο ένας με τον άλλο, ο κ. Βιδάλης αναφέρθηκε στο ρόλο του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το οποίο ήδη, στο σύντομο χρόνο της λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες. Στόχος του Συμβουλίου είναι να αποτελέσει τον ισχυρό και δυναμικό συντελεστή των επιχειρήσεων, που θέλουν και μπορούν να παίξουν ηγετικό ρόλο, αφενός στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα και, αφετέρου, στη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου διαλόγου για τη συζήτηση και τη στάθμιση των κρίσιμων θεμάτων της Βιώσιμης Ανάπτυξης μεταξύ επιχειρήσεων, Πολιτείας και, γενικότερα, της κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων περιέγραψε τη δυσκολία των επιχειρήσεων στις παρούσες αντίξοες συνθήκες να πεισθούν για την πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη υπογραμμίζοντας ότι: «Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα απλής επιβίωσης και αυτό είναι το μόνο θέμα που τους απασχολεί. Επίσης, συχνά εισπράττουμε την άποψη ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς πολλές από τις πρακτικές που στιγματίζουν τη βιομηχανία στην κοινωνία, συχνά προέρχονται από μικρές, μη επαρκώς αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, που βρίσκονται έξω από το ραντάρ των ελεγκτικών αρχών. Παρά τις όποιες δυσκολίες, εμείς προσπαθούμε να πείσουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες καθώς από αυτή εξαρτάται η ίδια η βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης σε βάθος χρόνου. Όμως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς σ’ αυτή μας την προσπάθεια.»

Παράλληλα, ο κ. Βιδάλης τόνισε: «Είναι πολλές οι αγκυλώσεις, είναι πολλά τα κρίσιμα και χρονίζοντα προβλήματα που εμποδίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτρέπουν τις επενδύσεις και εκθέτουν τις επιχειρήσεις σε άσκοπα και απρόβλεπτα ρίσκα».
Τέλος, αναφερόμενος στον τομέα της προώθησης του διαλόγου με την Πολιτεία και ειδικότερα με το ΥΠΕΚΑ, σε μια προσπάθεια έμπρακτης ανάδειξης της σημασίας της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της σύγχρονης ατζέντας της βιώσιμης ανάπτυξης και για την αναζήτηση λύσεων προσαρμοσμένων στην ελληνική πραγματικότητα,  ο κ. Βιδάλης κατέθεσε τις απόψεις του ΣΕΒ σε τέσσερα αλληλένδετα θέματα προτεραιότητας που σχετίζονται με τις διαδικασίες αδειοδότησης, τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων και τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της παρέμβασης