«Βιώσιμη Ανάπτυξη και Νερό: Μία παγκόσμια πρόκληση για τοπικές δράσεις», 22/10/2009

Από το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε συνεργασία με το Megaron Plus Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 22 και 23 Οκτωβρίου

Με στόχο να αναδείξει τις βασικές πτυχές της μεγάλης αλλά παραγνωρισμένης πρόκλησης του Νερού και με κεντρικό μήνυμα ότι η παγκόσμια πρόκληση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού απαιτεί περιφερειακές ή τοπικές δράσεις και συμπράξεις και ότι τα κρίσιμα και αλληλένδετα προβλήματα της βιώσιμης ανάπτυξης μας αφορούν όλους και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο, βασισμένο στη γνώση και με το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων συντελεστών», ξεκίνησε τις εργασίες του το Διεθνές Συμπόσιο για το Νερό, με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Νερό: Μία παγκόσμια πρόκληση για τοπικές δράσεις», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σήμερα, Πέμπτη 22 και αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009.

Το Διεθνές Συμπόσιο για το Νερό διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σε συνεργασία με το Megaron Plus και με τη συμμετοχή επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, με εξειδίκευση στα θέματα της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο.

Τη σημερινή εκδήλωση χαιρέτησαν ο κ. Ιωάννης Μάνος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" και ο κ. Θάνος Μωραΐτης, Υφυπουργός, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Η διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων μαζί με τις κλιματικές αλλαγές, την ενέργεια και τη βιοποικιλότητα αποτελούν κρίσιμα, αλληλένδετα ζητήματα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, επισημαίνοντας ότι «για να υπάρξει βιώσιμο μέλλον χρειάζεται να αλλάξουμε αντιλήψεις και πρακτικές– χρειάζεται να λειτουργήσουμε ως κοινωνία και οικονομία με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.»

«Σήμερα η εταιρική διακυβέρνηση, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν τους τρεις πυλώνες της επιχειρηματικής ανάπτυξης -αν η επιχείρηση θέλει να πατά σε στέρεο κοινωνικό έδαφος», τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε: «Οι σύγχρονες επιχειρήσεις που απαρτίζουν τον ΣΕΒ είναι κατά τεκμήριο και κατά την εφαρμοσμένη πρακτική τους, εκείνες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και επιδεικνύουν τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτούς τους τομείς. Είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη κατανοήσει ότι το ίδιο το συμφέρον τους απαιτεί να βρίσκονται σε αρμονία με τις κοινωνικές απαιτήσεις.»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ακόμη ότι «η άριστη διαχείριση των υδάτινων πόρων –σήμερα η γεωργία καλύπτει το 85% της ετήσιας ανάλωσης νερών- αποτελεί βασική προτεραιότητα για την οικονομία μας και την κοινωνία μας». Αναφερόμενος στη βιομηχανία, παρατήρησε ότι αν και είναι ο τρίτος από πλευράς σπουδαιότητας καταναλωτής, βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας αυτής. «Με επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, οι σύγχρονες επιχειρήσεις ανάγουν το πρόβλημα σε πρόκληση. Συμμάχους στην προσπάθεια αυτή οι επιχειρήσεις ελπίζουν να βρουν την Πολιτεία -που στο παρελθόν συχνά αδράνησε -την τοπική κοινωνία –που συχνά στο παρελθόν αναίτια αντιτάχθηκε σε αλλαγές- ακόμη και όταν η κοινή ωφέλεια τους ήταν οφθαλμοφανής, ενώ σημείωσε ότι σύμμαχοι οφείλουν να αποτελέσουν και τα ΜΜΕ -συνεισφέροντας στην αναγνώριση και κατανόηση του προβλήματος και έτσι στην απαραίτητη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και του κάθε πολίτη για τις δικές του ευθύνες.»

«Η Βιώσιμη Ανάπτυξη και μαζί η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν είναι πλέον θέμα επιλογής αλλά αναγκαία προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον.»

Στο πλαίσιο αυτό –τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος- ο ΣΕΒ ιδιαίτερα χαιρετίζει την ίδρυση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η συνύπαρξη των αρμοδιοτήτων για το περιβάλλον μαζί με την ευθύνη για τους φυσικούς πόρους είναι πολύ θετική, γιατί έτσι μπορούν να γίνουν εποικοδομητικά οι αναγκαίες σταθμίσεις μεταξύ των διαφόρων παραμέτρων της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ΣΕΒ είχε πρωτοστατήσει προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνοντας ήδη εδώ και ένα χρόνο τη δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Μιλώντας στην έναρξη ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθύμιος Βιδάλης, αναφέρθηκε στη νέα αυτή πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Κλιματικές Αλλαγές με ομιλητή τον Sir Nicholas Stern -και σηματοδοτεί τη σταθερή βούληση για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εμβάθυνση στα σοβαρά και αλληλένδετα ζητήματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά απαιτούν «γνώση για τα πραγματικά δεδομένα και τις λύσεις, που προσφέρονται και με συναίσθηση των αναγκαίων σταθμίσεων, που είναι αναγκαίο να γίνουν».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Βιδάλης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το σημερινό καταναλωτικό πρότυπο δεν είναι διατηρήσιμο για τον πλανήτη, ο πληθυσμός του οποίου στις επόμενες λίγες δεκαετίες θα έχει πλησιάσει τα 9 δισ., με τη μεγάλη πλειοψηφία να κατοικεί σε πόλεις και γιγαντιαία μητροπολιτικά συμπλέγματα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι η πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, η παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και η σωστή διαχείριση των προϊόντων μετά τη χρήση τους, αποτελούν συλλογική ευθύνη και όχι δραστηριότητες που απλώς μπορούμε να τις ‘εξάγουμε’, εξάγοντας έτσι και θέσεις εργασίας αλλά και προβλήματα που κανείς δεν εγγυάται ότι θα τα διαχειριστούν άλλες, και δη οι αναπτυσσόμενες χώρες κατά τον πιο σωστό και υπεύθυνο τρόπο. Με αυτό τον τρόπο, θα καταλήγαμε να μη θεραπεύουμε το πρόβλημα με διάλογο και συναίνεση στη ‘γειτονιά’ μας, αλλά απλώς να το μεταφέρουμε και να το ‘διώχνουμε’ σε κάποια άλλη ‘γειτονιά’, με άλλους κανόνες, βλάπτοντας τελικά και την οικονομία μας αλλά και το περιβάλλον», επεσήμανε ο κ. Βιδάλης.

Αναφέρθηκε επίσης στα μηνύματα -της έκθεσης «Νερό για Όλους», που ξεκινά σήμερα- και που αφορούν στο θέμα της κατανάλωσης και της ανάγκης συνειδητοποίησης του τι σημαίνουν ορισμένες καθημερινές μας, συνήθειες δίνοντας μερικά παραδείγματα: «Ένα φλιτζάνι καφέ, που για να παραχθεί, από το αγρόκτημα μέχρι το φλιτζάνι μας, έχουν καταναλωθεί περίπου 280 λίτρα νερού. Οι αριθμοί κατανάλωσης νερού γίνονται πολύ σοβαρότεροι όσο ανεβαίνουμε στη διατροφική αλυσίδα, όπου για παράδειγμα για ένα κιλό σιτάρι απαιτούνται περίπου 1.000 λίτρα νερό, ενώ για ένα κιλό ρύζι, 3.000 λίτρα και για ένα καλό μπιφτέκι στο πιάτο μας 12.000 λίτρα».

Ο κ. Βιδάλης αναφερόμενος ειδικότερα στα θέματα που θα καλύψει το Διεθνές Συμπόσιο σημείωσε ότι στην ατζέντα ξεχωρίζουν τα θέματα της αλληλεξάρτησης των ζητημάτων του νερού με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και με κοινό παρανομαστή την ενέργεια: «Το νερό είναι μια μεγάλη πηγή παραγωγής ενέργειας, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά μας απαιτεί ενέργεια, οι εγκαταστάσεις νερού και η μεταφορά νερού σε μεγάλες αποστάσεις απαιτούν ενέργεια». Επίσης, οι ομιλητές θα προσεγγίσουν το ακανθώδες αλλά καίριο ζήτημα των οικονομικών του νερού και της τιμολόγησης, αφού -όπως σημείωσε ο κ. Βιδάλης- άσχετα από την κερδοφορία κρατικών η ιδιωτικών φορέων που εμπλέκονται, στην ουσία με αυτούς τους μηχανισμούς η κοινωνία μας κατανέμει τους πολύτιμους υδάτινους πόρους, όπως, επίσης και μπορεί να διαχειριστεί τη ζήτηση και δυνητικά την μείωσή της για την εξασφάλιση της μακροβιότητας αυτών των πόρων.

Για τη βιομηχανία και το ρόλο της στο θέμα του νερού, ο κ. Βιδάλης σημείωσε ότι «οι επιχειρήσεις, οφείλουν και αυτές από τη μεριά τους να προετοιμαστούν κατάλληλα -και όσες από αυτές επιθυμούν και μπορούν- να αδράξουν την ευκαιρία μετατρέποντας το πρόβλημα σε πρόκληση, την πρόκληση σε καινοτομία, την καινοτομία σε νέες μεθόδους και νέα προϊόντα και σε νέες γεωγραφικές περιοχές πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας, που το εντόπισε κυρίως στο θέμα της διαχείρισης του νερού. «Η χώρα μας θα συμπράξει ενεργά στην εύρεση λύσεων στο COP 15 της Κοπεγχάγης –τόνισε ο κ. Βιδάλης- αλλά ότι και να κάνουμε όσο και να προσπαθήσουμε τα δικά μας μεγέθη είναι πολύ μικρά. Ως καλό παράδειγμα, πρέπει να δράσουμε παρά να καθορίσουμε, αλλά ουσιαστικά πολύ λίγο θα μπορέσουμε να επηρεάσουμε το τελικό αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνέπειες όμως μιας αποτυχημένης παγκόσμιας προσπάθειας στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο θα βλάψουν τη χώρα μας δυσανάλογα πολύ και με κοινό παρονομαστή τα θέματα που επηρεάζονται από το νερό», κατέληξε στην ομιλία του.