Βιώσιμη χρηματοδότηση και ανταγωνιστικότητα: κύριοι πυλώνες της Πράσινης Συμφωνίας για τις επιχειρήσεις, 5/7/2021

 
Αυτό ήταν το θέμα της τοποθέτησης του Γενικού Διευθυντή του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου στο 1ο ESG Forum που διοργάνωσε η Boussias στις 05.07.2021. 
 
«Οι επιχειρήσεις στηρίζουν την κλιματική φιλοδοξία της Πράσινης Συμφωνίας με όρους προάσπισης της ανταγωνιστικότητας και δίκαιης κοινωνικής μετάβασης», υπογράμμισε ο Κ. Κωνσταντίνου και συνέχισε: «σε μια τέτοιου μεγέθους πρόκληση, ο ρόλος της βιώσιμης χρηματοδότησης είναι κομβικός. Η δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών στους πυλώνες ‘Περιβάλλον’, ‘Κοινωνία’ και ‘Διακυβέρνηση’ (ESG) διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενισχύει την εταιρική φήμη και δημιουργεί αξία για την επιχείρηση και την κοινωνία».
 
Στην ερώτηση Πως μπορούν να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε:
 
Οι επιχειρήσεις είναι το όχημα μέσω του οποίου θα επιτευγχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας. Και όχι μόνο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά συνολικά.  Κάθε κλάδος, κάθε μέγεθος επιχείρησης έχει ένα κομμάτι συμβολής, ή καλύτερα πρόκλησης ή ευκαιρίας να αντιμετωπίσει. Ανάλογα με την αλυσίδα αξίας που επηρεάζει, ανάλογα με την δυναμική που έχει η κάθε διεργασία σε μείωση εκπομπών ΑτΘ ή στην διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, όλοι έχουν τον ρόλο τους.
 
Θα χρειαστούν επενδύσεις σε πολλούς τομείς όπως ψηφιοποίηση, επεξεργασία και ανάλυση big data, καινοτομία, νεες τεχνολογίες, πιλοτικές εφαρμογές και δοκιμές για την αξιοποίησή τους σε μεγάλη κλίμακα. Θα χρειαστούν νέες δεξιότητες, νεα επαγγέλματα, μια αγορά εργασίας που αλλάζει νομοτελειακά, εφόσον αλλάζουν οι απαιτήσεις στην αγορά. Κυρίως όμως θα χρειαστούν αλλαγές στον τρόπο που σήμερα οι επιχειρήσεις παράγουν, στην γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτουν, αλλαγές που ευνόητα δεν θεωρούνται ούτε εύκολες, ούτε αυτονόητες.
 
Στην ερώτηση αν είναι πρόκληση ή ευκαιρία απάντησε :
 
Είναι μια καλοδεχούμενη πρόκληση που πρέπει να γίνει ευκαιρία. Οι επιχειρήσεις (κυρίως οι μεγάλες, μέχρι σήμερα) έχουν δείξει ότι μπορούν. Το έκαναν από το 2005, όταν ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, το οποίο ακολούθησαν πιστά μειώνοντας τις εκπομπές τους, το πράττουν επίσης, σταδιακά όλο και περισσότερο, από το 2016, όταν εμφανίστηκε στο προσκήνιο ο όρος κυκλική οικονομία.
 
4 προϋποθέσεις χρειάζονται για να συνεχίσουν :
  • Ένα προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον, κατι που σήμερα είναι υπο διαμόρφωση, για να μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν και να αποσβέσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται 
  • Πρόσβαση σε χρηματοδότηση, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις και ιδιαίτερα για μεγάλες μονάδες έντασης ενέργειας, οι επενδύσεις είναι υψηλού αρχικού κόστους και λειτουργίας.
  • Αγορά για τα νεα προϊόντα και υπηρεσίες που επίσης πρέπει να δημιουργηθούν. Αγορά σημαίνει νέες καταναλωτικές συνήθειες για όλους μας, πράγμα δύσκολο όσο το βασικό, αν όχι μοναδικό, κριτήριο επιλογής μας είναι η τιμή και κυρίως
  • Ίσους όρους ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ΕΕ εκπέμπει κάτω από 10% των παγκόσμιων εκπομπών ΑτΘ. Η δε χώρα μας κάτω από 1%. Σήμερα αυξάνουμε ταχύτητα στην κλιματική φιλοδοξία ως Ευρώπη σε έναν υπόλοιπο κόσμο που δεσμεύεται μεν σταδιακά, αλλά όχι με τον ίδιο βαθμό. Για την χώρα μας έχει ιδιαίτερη αξία να μην φύγουν επενδύσεις σε περιοχές χωρίς κόστος άνθρακα, άρα και χωρίς περιορισμούς. Χάνουμε περιβαλλοντικά, χάνουμε οικονομικά, χάνουμε κοινωνικά.
 
Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η Πράσινη Συμφωνία είναι μια τεράστια ESG πρόκληση.
  • Είναι Ε γιατι στοχεύει σε -55% μείωση εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου το 2030 και κλιματική ουδετερότητα (όχι μηδενισμό εκπομπών ΑτΘ) το 2050
  • Είναι S γιατί η δίκαιη μετάβαση, δικαίως αποτελεί πυλώνα. οι αλλαγές θα είναι δομικές και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για όσους δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν ή να ακολουθήσουν
  • Και είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο G, όπου πολλά θα κριθούν στο ρυθμιστικό περιβάλλον και στην διακυβέρνηση. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί η πρόταση για το πρώτο μεγάλο στοίχημα – ο μηχανισμός διασυνοριακής προσαρμογής άνθρακα και το συνολικό πακέτο fir for 55. 
 
Από μεριάς του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη όλα τα παραπάνω τίθενται στον διάλογο με πολιτεία και φορείς, είτε στα επίσημα φόρα, ειτε σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Θεωρούμε ότι ρεαλισμός και φιλοδοξία είναι το μίγμα επιτυχίας.