3rd International SDSN Mediterranean Conference and Official Launch of the SDSN Greece

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις  7 κι 8 Σεπτεμβρίου, όπου και ανακοινώθηκε και η επίσημη έναρξη του Εθνικού δικτύου (UNSDSN GREECE), μέλος του UN Sustainable Development Solutions Network.

Ο Προέδρος κ. Πανιάρας, κατά την παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη για τις ευρύτατες δυνατές συνεργασίες, ώστε να προκύψουν οι απαντήσεις για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα, στις προκλήσεις που αναδεικνύονται για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης:
Η κρίση έχει επηρεάσει και τους τρεις πυλώνες της χώρας – την οικονομία, την κοινωνία μας και το περιβάλλον, και η έξοδος από αυτή απαιτεί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε καθένα από αυτούς τους τρεις τομείς ξεχωριστά. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης παρέχουν ακριβώς αυτή την ευκαιρία, θέτοντας το όραμα αλλά και ένα πλαίσιο ευρύτατης συνεργασίας για την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Οι SDGs θα διευκολύνουν τη σύμπλευση και την επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους τους εταίρους, θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ομαλού πλαισίου δραστηριοτήτων και θα προάγουν την καινοτομία, ξεκλειδώνοντας δυναμικές για την παραγωγή αξίας που σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών εκτιμώνται στα 10 τρισ. $ το χρόνο, παγκοσμίως.

Υπάρχουν ωστόσο και μεγάλες προκλήσεις. Το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από το να έχει επίγνωση και να συνταχθεί με τους Στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης,  θεωρώντας κάποιους από αυτούς και ως υπεραισιόδοξους. Το κανονιστικό περιβάλλον δεν προάγει την ομαλή πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης, επιβάλλοντας έναν μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας στους ενσυνείδητους πολίτες, όπως και στις επιχειρήσεις, ενώ δυστυχώς υπολείπεται σημαντικά  ο έλεγχος και η εφαρμογή μέτρων αποτροπής μη βιώσιμων και συχνά παράνομων πρακτικών.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, παραμένουν επίσης σημαντικές προκλήσεις για τα εργαλεία και τους τρόπους ενσωμάτωσης των SDGs στην στρατηγική κάθε οργανισμού. Η δημιουργία για παράδειγμα ενός αντικειμενικού και αξιόπιστου τρόπου μέτρησης της συνολικής επίδοσης του οργανισμού λαμβάνοντας υπόψιν το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα της επιχείρησής  θα είχε ιδιαίτερη αξία για μετόχους, ενδιαφερόμενα μέρη αλλά και προσέλκυση νέων επενδυτών.

Βρισκόμαστε όμως στα πρώτα δύο χρόνια μίας πορείας που θα κρατήσει για 15 έτη. Θα απαιτηθούν ισχυρές συνεργασίες, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, εις όφελος όλων μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που το SDSN παρέχει μία σημαντική ευκαιρία επικοινωνίας για αυτή τη συνεργασία, βάζοντας επίσης στη συζήτηση και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕB είναι εδώ για να συνδράμει στην προσπάθεια.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες για το συνέδριο είναι διαθέσιμες εδώ.