Οι εργασίες της 2ης Ημέρας του Συμποσίου
Τις εργασίες της 2ης ημέρας του Διεθνούς Συμποσίου άνοιξε με χαιρετισμό του, ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Μέλος Δ.Σ. του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σημειώνοντας: «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη μπορεί όχι μόνο να μην ανταγωνίζεται αλλά να προστατεύει και να αναβαθμίζει το περιβάλλον, ενώ αυτή καθ’ αυτή η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει μια ανεπτυγμένη κοινωνία και οικονομία.»
O Mike Young, Ομότιμος Καθηγητής Διοίκησης και Οικονομικών του Νερού στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία και Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Αδελαΐδας, τόνισε πως η γεωργική παραγωγή ενδέχεται να διαταραχθεί και στην Ελλάδα, λόγω κλιματικών αλλαγών, μετά τα όσα συνέβησαν στην Αυστραλία, η οποία έχει παρόμοιο κλίμα. Η λύση δεν ήταν άλλη από την αλλαγή καλλιεργειών και τη σωστή χρήση νερού μέσα από σχήματα οικονομικά, τα οποία παραπέμπουν σε αυτά που χρησιμοποιούνται ήδη για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, με άλλα λόγια, με τη σωστή αποτίμηση του κόστους της παροχής νερού στους καλλιεργητές.
Ο Joachim Pocas Martins, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο και Διευθύνων Σύμβουλος της “Águas do Portò”, τόνισε ότι η μείωση των απωλειών νερού στα αστικά δίκτυα διανομής – η οποία συχνά είναι μεγαλύτερη του 50% – αποτελεί επιβεβλημένο έργο από περιβαλλοντική, ηθική και οικονομική σκοπιά. Οι πόροι που μπορούν να εξοικονομηθούν μπορεί να επαρκούν για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των συστημάτων και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον αστικό κύκλο του νερού, χωρίς να αυξηθούν οι τιμές.
Ο Marc Edwards, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Κρατικό Πολυτεχνείο της Πολιτείας της Βιρτζίνια, στις ΗΠΑ, τόνισε ότι τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης φτάνουν στο τέλος του ωφέλιμου βίου τους, προσφέροντας μια τεράστια ευκαιρία για τη χρήση νέων τεχνολογιών συμπεριλαμβανομένης της κατανεμημένης επεξεργασίας, της αναβαθμισμένης θέρμανσης του νερού, του κύκλου των θρεπτικών συστατικών, της ανάκτησης του «γκρίζου» νερού και των υδατοπτώσεων, επιφέροντας επανάσταση στην αποδοτικότητα των δικτύων.
Ο Lucien Chabason, Πρόεδρος του Blue Plan και Διευθυντής του IDDRI (Institut du Dévelopment Durable et des Relations Internationales), στη Γαλλία, αναφέρθηκε στις πιέσεις που ασκούνται στους υδάτινους πόρους από την αύξηση του πληθυσμού, την άρδευση, τον τουρισμό, την αστικοποίηση καθώς και τις κλιματικές αλλαγές στην περιοχή της Μεσογείου. Στις νότιες χώρες επεσήμανε οι υδάτινοι πόροι ενδέχεται να μειωθούν κατά 15-25% μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Ο Jürg Staudenmann, Σύμβουλος Διακυβέρνησης Υδάτων του UNDP (Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), στο Περιφερειακό Κέντρο της Μπρατισλάβα, της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, επεσήμανε «είναι γεγονός ότι 1 στους 6 ανθρώπους σε αυτό τον πλανήτη δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και 1 στους 3 σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής». Ως εκ τούτου η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας καθαρού νερού.
Tο συντονισμό της συζήτησης στο πάνελ που ακολούθησε των ομιλιών της 2ης ημέρας του Συμποσίου, 23/10/2009, είχε ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος, Διευθυντής Πλανηταρίου, Ίδρυμα Ευγενίδου.